علائم سرطان روده بزرگ چیست و چگونه درمان می‌شود؟

سرطان روده بزرگ یا سرطان کولورکتال (Colorectal Cancer)، در نتیجه رشد غیر طبیعی سلول‌ها در روده بزرگ به وجود می‌آید. سرطان روده بزرگ در ابتدا هیچ علامتی ندارد اما با پیشرفت بیماری، علائمی مثل وجود خون در مدفوع، دردهای شکمی، اسهال و یبوست طولانی مدت در فرد بروز می‌کند. سرطان روده بزرگ را می‌توان با روش‌هایی مثل آزمایش‌های بالینی، کولونوسکوپی، سیگموئیدوسکوپی و غیره تشخیص داد. سرطان روده بزرگ با روش‌هایی مثل جراحی روده، شیمی درمانی، پرتودرمانی، ایمونوتراپی قابل درمان است. هرچه بیماری زودتر تشخیص داده شده و درمان مناسب زودتر آغاز شود، شانس بهبود بیمار و موفقیت درمان بالاتر خواهد بود.

سرطان روده بزرگ چیست؟

سرطان روده بزرگ که به آن سرطان کولورکتال هم گفته می‌شود، سومین سرطان رایج در جهان است که ممکن است در هر سنی ایجاد شود (منبع). سرطان روده بزرگ، به دلیل رشد غیر طبیعی سلول‌ها (پولیپ‌ها) در سطح داخلی روده بزرگ یا راست روده ایجاد می‌شود. البته نباید این نکته را فراموش کنید که همه پولیپ‌ها، سرطانی نیستند اما با گذشت زمان، ممکن است برخی از این پولیپ‌ها به سرطان تبدیل شوند. احتمال سرطانی شدن در پولیپ‌هایی که اندازه آن‌ها بیشتر از یک سانتی‌متر است، بالاتر است.

انواع سرطان روده بزرگ

سرطان روده بزرگ ممکن است هم در کولون و هم در راست روده (رکتوم) ایجاد شود. براساس، شدت بروز بیماری می‌توان سرطان روده بزرگ را به دو دسته تقسیم کرد:

گاهی اوقات ممکن است پولیپ‌های روده، سرطانی شوند اما اندازه آن‌ها کوچک باشد و به روش‌های درمانی به خوبی پاسخ دهند. معمولا پولیپ‌هایی که اندازه کوچکتری دارند، کم تهاجمی هستند و با تشخیص به موقع و انجام اقدامات درمانی مناسب می‌توان آن‌ها را درمان کرد.

زمانی که سرطان روده بزرگ به مراحل پیشرفته می‌رسد، سرعت رشد و تکثیر سلول‌ها در آن بالا می‌رود. این کار باعث می‌شود که سلول‌های سرطانی به سرعت تمام بخش‌های روده را در بگیرند. گاهی ممکن است این سلول‌های سرطانی به بخش‌های دیگر بدن هم سرایت کنند (متاستاز). درمان سرطان روده بزرگ بدخیم سخت‌تر و طولانی‌تر است.

علائم سرطان روده بزرگ

علائم سرطان روده بزرگ در بسیاری از افراد در مراحل اولیه بیماری ظاهر نمی‌شود. بروز این علائم، به اندازه و محل سرطان بستگی دارد و در هر فرد به شکلی متفاوت ظاهر می‌شود. علائم اولیه و اصلی سرطان روده بزرگ عبارتند از:

  • تغییر مداوم در فعالیت روده و ایجاد اسهال و یبوست طولانی مدت
  • احساس عدم تخلیه روده بعد از اجابت مزاج
  • احساس سیری و پر بودن روده
  • دردهای شکمی مزمن
  • وجود خون در مدفوع
  • کاهش وزن شدید و ناگهانی
  • ضعف و خستگی بیش از حد
  • کم خونی فقر آهن
  • وجود توده سفت در شکم
  • خونریزی از مقعد

اگر با علائمی مثل خون‌ریزی شدید از مقعد، ضعف و خستگی ناشی از خون‎ریزی، تنگی نفس، تهوع و استفراغ خونی مواجه شدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

علائم متاستاز سرطان روده بزرگ 

زمانی که سلول های سرطانی روده بزرگ به سایر بخش‌های بدن سرایت می‌کند، یا به عبارتی دیگر سرطان متاستاز می‌دهد، ممکن است علائم مختلفی بروز پیدا کند. در جدول زیر، تعدادی از مهم‌ترین علائم متاستاز سرطان روده بزرگ به اندام‌های دیگر بدن معرفی شده‌است:

نام اندام

علائم

استخوان‌ها

درد، شکستگی بدون دلیل، یبوست، سطح بالای کلسیم در بدن

ریه‌ها

تنگی نفس، مشکل در تنفس، سرفه، درد و خستگی مفرط

کبد

تهوع، خستگی، تورم دست و پا، افزایش قطر شکم و زردی

غدد لنفاوی شکم

نفخ، تورم شکم، بی اشتهایی شدید

سلول‌های مغز یا نخاع

سردرد، سرگیجه، از دست دادن حافظه، تاری دید یا دوبینی، مشکل در تکلم و بلع دشوار

مراحل پیشرفت سرطان روده بزرگ 

مراحل پیشرفت سرطان روده بزرگ 

پزشک متخصص براساس آزمایش‌های تکمیلی مثل سونوگرافی و سی تی اسکن که انجام می‌دهد، می‌تواند مراحل پیشرفت سرطان روده بزرگ را تشخیص دهد. به طور کلی، مراحل پیشرفت سرطان روده بزرگ عبارتند از:

  • مرحله صفر: در این مرحله، سلول‌های سرطانی فقط در دیواره داخلی کولون و رکتوم دیده می‌شود و به نام کارسینوم در جا شناخته می‌شود. در این مرحله، معمولا سرطان روده بزرگ هیچ علائمی ندارد.
  • مرحله اول: در این مرحله، سلول‌های سرطانی در لایه داخلی روده بزرگ یا رکتوم وارد می‌شوند اما هنوز به دیواره خارجی روده بزرگ نرسیده‌اند.
  • مرحله دوم: در این مرحله، سرطان از دیواره روده بزرگ عبور کرده‌است اما هنوز گره‌های لنفاوی مجاور را درگیر نکرده‌است.
  • مرحله سوم: گره‌های لنفاوی مجاور روده بزرگ هم درگیر سلول‌های سرطانی شده‌اند اما هنوز سرطان به بقیه بخش‌های بدن متاستاز نداده‌است.
  • مرحله چهارم: در این مرحله، سرطان روده بزرگ به سایر اندام‌های بدن مثل کبد، غشای پوشاننده حفره شکم، ریه و تخمدان‌ها متاستاز داده‌است.

دلیل ایجاد سرطان روده بزرگ چیست؟

پزشکان هنوز به درستی نمی‌دانند که چه عاملی باعث ایجاد سرطان روده بزرگ می‌شود. اما فاکتورهای خطری را شناسایی کرده‌اند که احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می‌دهند. در ادامه، تعدادی از مهم‌ترین عوامل موثر بر ابتلا به سرطان روده بزرگ، معرفی شده‌اند:

  • سن بیمار: به طور کلی سرطان روده بزرگ ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد. اما مردها در سن بالاتر از 50 سالگی و خانم‌ها پس از دوران یائسگی، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان روده بزرگ قرار دارند.
  • سبک زندگی ناسالم: مصرف ناکافی فیبر، مصرف زیاده از حد گوشت قرمز و غذاهای فرآوری شده، فرد را در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ قرار می‌دهد.
  • بیماری‌های مزمن التهابی: ابتلا به بیماری‌های التهابی روده مثل کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون، می‌تواند یک فاکتور خطر برای ابتلا به سرطان روده بزرگ باشد.
  • سابقه ابتلا به سرطان کولورکتال: افرادی که قبلا برای درمان سرطان کولورکتال، عمل جراحی انجام داده‌اند، احتمال دارد که در آینده به سرطان روده بزرگ یا راست روده مبتلا شوند.
  • سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده: اگر فردی از خویشاوندان درجه یک شما به سرطان روده بزرگ مبتلا باشد، شما جزء افرادی هستید که ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ در شما بالاست.
  • سندرم‌های ارثی: سابقه ژنتیکی یا بیماری‌هایی مثل سندرم لینچ، می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را در فرد افزایش دهد.
  • سبک زندگی بی‌تحرک: افرادی که تحرک پایینی دارند، بیشتر احتمال دارد که به سرطان روده بزرگ مبتلا شوند.
  • چاقی و اضافه وزن: اضافه وزن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد. هم چنین چاقی و اضافه وزن می‌تواند منجر به دیابت شود که خود یکی از فاکتورهای خطر برای ابتلا به سرطان روده بزرگ است.
  • سیگار و مشروبات الکلی: تحقیقات نشان داده است که مصرف سیگار و مشروبات الکلی، می‌تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را 20 تا 60 درصد افزایش دهد (منبع).
  • جنسیت: به طور کلی سرطان روده بزرگ، ممکن است هم در مردان و هم در زنان ظاهر شود. آمارها نشان داده‌است که نرخ ابتلا به سرطان روده بزرگ در مردان 1 از 23 نفر و در زنان 1 از 26 نفر است (منبع). هم‌چنین، سرطان روده بزرگ در مردان، در سنین پایین‌تری نسبت به زنان ظهور پیدا می‌کند (منبع).

سرطان روده بزرگ چگونه تشخیص داده می‌شود؟ 

برای تشخیص سرطان روده بزرگ، پزشک متخصص از روش‌های گوناگونی استفاده می‌کند. در ادامه، تعدادی از این روش‌ها معرفی می‌شوند:

آزمایش خون

آزمایش خون برای تشخیص سرطان روده بزرگ می‌تواند شامل آزمایش‌های زیر باشد:

  • آزمایش CBC: شمارش کامل خون که می‌تواند اطلاعاتی کلی درباره وضعیت بیمار ارائه دهد.
  • آزمایش CMP: پانل جامع متابولیک که ترکیبی از 14 آزمایش برای غربالگری بیماری است.
  • آزمایش CEA (سنجش آنتی ژن کارسینومبریونیک): سلول‌های سرطانی و سلول‌های طبیعی هر دو CEA را در جریان خون آزاد می‌کنند اما سطوح بالای CEA در جریان خون، می‌تواند نشانه‌ای برای وجود سرطان روده بزرگ باشد.

آزمایش مدفوع

انجام دو نوع آزمایش روی مدفوع فرد مشکوک به سرطان روده بزرگ، می‌تواند برای تشخیص این بیماری صورت بگیرد که این دو نوع آزمایش عبارتند از:

  • آزمایشات ایمونوشیمیایی مدفوع (FIT): این آزمایش‌، برای شناسایی خون‌های مخفی در مدفوع به کار می‎رود.
  • آزمایشات DNA مدفوع: سلول‌های ایجاد کننده سرطان روده بزرگ دارای یک جهش ژنتیکی خاص هستند. سلول‌هایی که دارای این جهش هستند، وارد مدفوع می‌شوند و می‌توانند برای تشخیص سرطان روده بزرگ، مورد آنالیز قرار بگیرند.

در حال حاضر، کولونوسکوپی بهترین روش تشخیص سرطان روده بزرگ است. در این روش، پزشک متخصص از یک کولونوسکوپ (یک لوله باریک و انعطاف پذیر که به یک دوربین ریز مجهز شده‌است) استفاده می‌کند تا تمام بخش‌های روده بزرگ و رکتوم را برای پیدا کردن سلول‌های غیر طبیعی مشاهده کند. اگر پزشک در حین انجام کولونوسکوپی، پولیپ‌هایی با اندازه کمتر از 1 سانتی‌متر را در روده تشخیص دهد، می‌تواند با کمک کولونوسکوپ و با یک قیچی اختصاصی که به سر آن متصل می‌شود، پولیپ روده را بردارد.

بیوپسی

در این روش، پزشک متخصص از یک سیگموئیدوسکوپ (یک لوله باریک، انعطاف‌پذیر و بلند که به یک دوربین کوچک مجهز شده‌است) استفاده می‌کند تا کولون سیگموئید (آخرین بخش روده بزرگ) و رکتوم را مشاهده کند. اگر در این نواحی سلول‌های غیر طبیعی مشاهده شود، لازم است که برای مشاهده همه بخش‌های روده بزرگ، کولونوسکوپی هم انجام شود.

CT کولونوگرافی

این روش متکی به اسکن توموگرافی کامپیوتری است که از اشعه ایکس برای تصویربرداری از روده بزرگ و راست روده استفاده می‌کند. این روش کم تهاجمی است و دقت تشخیصی خوبی دارد. اگر با روش CT کولونوگرافی، زواید و سلول‌های غیر طبیعی در روده مشاهده شود، انجام کولونوسکوپی برای برداشتن آن‌ها ضروری است. 

تنقیه باریم (تست باریم انما)

باریم رنگی است که برای ایجاد تصاویر واضح از روده بزرگ در تصویربرداری اشعه ایکس استفاده می‌شود. پزشک محلولی حاوی باریم را از طریق راست روده به روده بزرگ تنقیه می‌کند و سپس با استفاده از اشعه ایکس، تصویربرداری از روده بزرگ و راست روده را انجام می‌دهد. در تصاویر اشعه ایکس، باریم به رنگ سفید دیده می‌شود اما پولیپ‌های روده یا سلول‌های سرطانی به شکل خطوط تیره رنگ در می‌آیند.

روش‌های تصویربرداری

پزشک متخصص می‌تواند از روش‌هایی مثل سونوگرافی، MRI، CT-Scan، PET-Scan برای تشخیص وجود سرطان روده بزرگ و هم‌چنین ارزیابی مرحله پیشرفت آن استفاده کند.

اگر در ارزیابی‌های تشخیصی، پزشک متخصص وجود سرطان روده بزرگ را تشخیص بدهد، ممکن است برای بررسی میزان گسترش سرطان، عکسبرداری از قفسه سینه، سونوگرافی از کبد و شکم یا سی تی اسکن ریه را تجویز کند. براساس نتایج این آزمایشات، پزشک می‌تواند براساس اندازه تومور، میزان پراکندگی آن به غدد لنفاوی مجاور یا اندام‌های دورتر، مرحله سرطان روده بزرگ را تشخیص دهد.

سرطان روده بزرگ چگونه درمان می شود؟

پزشک متخصص برای درمان سرطان روده بزرگ با توجه به مرحله پیشرفت بیماری و شرایط جسمی بیمار، ممکن است از روش‌های درمانی متفاوتی استفاده کند. نکته‌ای که در مورد همه درمان‌های رایج برای سرطان روده بزرگ حائز اهمیت است این است که هرچقدر سرطان در مرحله ابتدایی‌تر باشد، میزان موفقیت روش درمانی به کار گرفته شده بیشتر است. در ادامه، تعدادی از رایج‌ترین روش‌های درمانی برای شما توضیح داده شده‌است:

جراحی روده

جراحی روده

اگر سرطان روده بزرگ، منطقه کوچکی از روده را درگیر کرده باشد، ممکن است پزشک متخصص شما از روش‌های کم تهاجمی برداشت لایه مخاطی استفاده کند. مهم‌ترین این روش‌ها عبارتند از:

  • پولیپکتومی: گاهی اوقات بسته به نوع، اندازه و محل قرار گرفتن سلول‌های سرطانی پزشک ناچار است از روش پولیپکتومی برای برداشتن سلول‌های سرطانی روده بزرگ استفاده‌کند.
  • لاپاراسکوپی: برای انجام لاپاراسکوپی، پزشک دو سوراخ کوچک روی شکم بیمار ایجاد می‌کند تا بتواند لاپاراسکوپ را وارد شکم بیمار کند. لاپاراسکوپ یک لوله باریک و دراز است که به یک دوربین و یک قیچی بسیار ریز مجهز شده‌است. زمانی که پزشک سلول‌های سرطانی را در روده پیدا می‌کند، به کمک این قیچی آن‌ها را برش می‌دهد.

اگر سرطان در مراحل پیشرفته باشد، پزشک از روش‌های تهاجمی‌تر مثل برداشتن روده بزرگ کولیکتومی جزئی (برداشتن بخشی از روده بزرگ) یا کامل (برداشتن روده بزرگ به صورت کامل) یا کولوستومی (برداشتن کامل رکتوم و قرار دادن کیسه کولوستومی برای جمع آوری مدفوع) استفاده می‌کند.

شیمی درمانی

شیمی درمانی

شیمی درمانی به معنای استفاده از داروها برای از بین بردن سلول‌های سرطانی است. انجام شیمی درمانی قبل از عمل جراحی، می‌تواند باعث کاهش اندازه تومور شود. اگر بعد از عمل جراحی، شیمی درمانی انجام شود، هرگونه سلول سرطانی باقی مانده در بدن هم از بین می‌رود و خطر عود مجدد بیماری کاهش می‌یابد. در موارد بسیار پیشرفته که انجام عمل جراحی برای درمان سرطان کولورکتال فایده‌ای ندارد، انجام شیمی درمانی به کاهش علائم بیماری کمک می‌کند.

شیمی درمانی برای درمان سرطان روده بزرگ به سه شیوه انجام می‌شود:

  • شیمی درمانی منطقه‌ای (Localized): در این روش از شیمی درمانی، فقط سلول‌های سرطانی در روده بزرگ هدف قرار می‌گیرند و سایر بخش‌های بدن تحت شیمی درمانی قرار نمی‌گیرند. به همین خاطر، عوارض جانبی داروهای شیمی درمانی کاهش می‌یابد.
  • شیمی درمانی سیستمیک (Systemic): در این روش از شیمی درمانی، داروها به صورت خوراکی یا تزریقی مصرف می‌شوند و به همه بخش‌های بدن می‌رسند. انجام این روش از شیمی درمانی، از گسترش بیماری به بخش‌های دیگر بدن جلوگیری می‌کند.
  • شیمی درمانی هدفمند (Targeted): این نوع از شیمی درمانی که اغلب توسط داروهایی مثل راموکروماب (Ramucrimab) و بوازیکوماب (Bevacizumab) انجام می‌شود، عوارض جانبی بسیار کمتری نسبت به انواع دیگر شیمی درمانی دارد. در این روش، پروتئین‌هایی که در ایجاد سرطان نقش دارند، به طور اختصاصی مورد هدف قرار می‌گیرند.

پرتودرمانی 

پرتودرمانی

پرتودرمانی یا پرتوتراپی، به معنی استفاده از پرتوهایی مثل اشعه ایکس است که انرژی بالایی دارند و می‌توانند برای از بین بردن سلول‌های سرطانی به کار گرفته شوند. اگر پزشک متخصص قبل از عمل جراحی از پرتودرمانی استفاده کند، به این خاطر است که پرتودرمانی می‌تواند سایز تومورها را کاهش دهد. اما اگر پرتودرمانی بعد از عمل جراحی به کار رود، مانند شیمی درمانی، باعث از بین رفتن باقی مانده سلول‌های سرطانی و کاهش احتمال عود مجدد بیماری می‌شود.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی یا ایمنی درمانی، یک درمان دارویی است که برای از بین بردن سلول‌های سرطانی به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. به طور کلی، سلول‌های سرطانی پروتئین‌هایی را تولید می‌کنند که به سیستم ایمنی بدن اجازه شناسایی آن‌ها را نمی‌دهد. اما ایمونوتراپی با تقویت سیستم ایمنی بدن، به شناسایی سلول‌های سرطانی و از بین بردن آن‌ها کمک می‌کند. امروزه، ایمونوتراپی برای درمان سرطان روده بزرگ در مراحل پیشرفته به کار می‌رود.

طول عمر بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ چقدر است؟

اگر سرطان در مرحله نقطه‌ای (Localized) تشخیص داده شود، احتمال موفقیت آمیز بودن درمان و بهبودی  بیمار حدود 91% است. اما اگر سرطان به غدد لنفاوی مجاور یا بافت‌های اطراف روده بزرگ سرایت کرده باشد (مرحله 3)، احتمال نجات بیمار به 71% خواهد رسید. در مورد بیمارانی که در مرحله پیشرفته هستند و سرطان روده آن‌ها به اندام‌های دیگر متاستاز داده‌است، متاسفانه میزان موفقیت درمان به 14% خواهد رسید (منبع). اما پیشرفت‌های جدید در زمینه تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ و درمان‌های جدید، نرخ بهبودی بیماران و طول عمر مبتلایان به سرطان روده بزرگ را به میزان زیادی افزایش می‌دهد.

چگونه می‌توان از ابتلا به سرطان روده بزرگ پیشگیری کرد؟ 

پیشگیری از سرطان روده

برای جلوگیری از ابتلا به سرطان روده، راه‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌شود:

پزشکان توصیه می‌کنند افرادی که دارای سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند، افرادی بالای 50 سال سن دارند یا افرادی که قبلا پولیپ روده داشته‌اند، به صورت منظم غربالگری روده بزرگ را انجام دهند.

ورزش و پیاده روی را در برنامه روزانه خود بگنجانید تا خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. ورزش و پیاده روی می‌تواند به کاهش وزن و تناسب اندام شما و متعاقب آن جلوگیری از سرطان روده بزرگ، موثر باشد.

مصرف غلات سبوس دار، میوه‌ها و سبزیجات با تامین مواد معدنی، ویتامین‌ها و آنتی اکسیدان‌ها و کاهش مصرف گوشت قرمز و گوشت‌های فرآوری شده می‌تواند در پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ، نقش مهمی را ایفا کند.

ترک سیگار و مشروبات الکلی، می‌تواند در جلوگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ، بسیار حائز اهمیت باشد.

عوامل موثر در موفقیت درمان سرطان روده بزرگ

درمان سرطان به طور کلی، به میزان پیشرفت بیماری و شرایط جسمی بیمار بستگی دارد. هرچقدر سرطان زودتر تشخیص داده شود، شانس بهبودی بیمار بیشتر خواهد شد. زیرا در مراحل اولیه سرطان، هنوز سلول‌های سرطانی در بخش‌های مختلف بدن منتشر نشده‌اند و کنترل آن‌ها آسان‌تر است.  به دلیل اهمیت زیاد تشخیص زودهنگام در موفقیت درمان، پزشکان متخصص همواره تاکید می‌کنند که افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند، غربالگری‌های منظم و دوره‌ای را انجام دهند.

یکی دیگر از عواملی که می‌تواند روی موفقیت درمان بیمار تاثیرگذار باشد، روش درمانی است که پزشک به کار می‌گیرد. پزشکان متخصص معمولا از چند روش درمانی به صورت ترکیبی استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، بعد از جراحی برداشتن روده، ممکن است از شیمی درمانی هم استفاده شود تا جلوی عود مجدد بیماری گرفته شود. استفاده از شیمی درمانی به همراه رادیوتراپی می‌تواند تاثیر بیشتری در از بین بردن سلول‌های سرطانی روده بزرگ داشته باشد.

نتیجه

سرطان روده بزرگ، یک سرطان رایج اما قابل درمان است. با پیشرفت روش‌های تشخیصی و به کارگیری درمان‌های جدید، بسیاری از مبتلایان به سرطان روده بزرگ، در مراحل اولیه این بیماری توانسته‌اند سرطان را شکست بدهند و سال‌های طولانی به زندگی خود ادامه دهند. اصلاح سبک زندگی و غربالگری منظم، نقش بسزایی در جلوگیری از عود مجدد بیماری در افرادی دارد که قبلا به سرطان روده بزرگ مبتلا بوده‌اند.

سوالات متداول

نرخ ابتلا به سرطان روده بزرگ در ایران چقدر است؟ 

تحقیقات نشان داده‌است که سرطان روده بزرگ در ایران، چهارمین سرطان رایج است و نرخ ابتلای آن 6.5 تا 7.5 نفر در هر 100000 نفر است (منبع)

آیا سرطان روده بزرگ ارثی است؟ 

احتمال ابتلا به سرطان روده در کسانی که خویشاوندان درجه یک آن‌ها دارای سرطان روده بزرگ هستند، از سایر افراد بالاتر هست. بنابراین، به نظر می‌رسد سرطان روده بزرگ یکی از بیماری‌هایی است که سابقه ارثی و ژنتیکی دارد.

آیا سرطان روده بزرگ در مردان و زنان با هم تفاوتی دارد؟ 

به طور کلی، علائم سرطان روده بزرگ در مردان و زنان با هم مشابه است. البته بیماری سرطان روده بزرگ در مردان، در سنین پایین‌تری نسبت به زنان آغاز می‌شود.

آیا سرطان روده بزرگ در کودکان هم اتفاق می‌افتد؟

سرطان روده بزرگ ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد. در کودکان هم علائم و نشانه‌های این بیماری با توجه به محل بروز آن ممکن است متفاوت باشد.

علائم سرطان روده بزرگ در کودکان چیست؟ 

کاهش وزن شدید و بدون دلیل، بی‌اشتهایی، تهوع و استفراغ، دیده شدن خون در مدفوع، احساس توده‌ای در شکم، یبوست یا اسهال شدید می‌تواند علامت سرطان روده بزرگ در کودکان باشد.

غربالگری سرطان روده بزرگ در چه سنی انجام می‌شود؟ 

افراد بالای 50 سال بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند. به همین خاطر پزشکان، غربالگری منظم را به این افراد پیشنهاد می‌کنند.

آیا رژیم غذایی با سرطان روده ارتباطی دارد؟ 

مصرف غذاهای داری چربی بالا و فیبر کم می‌تواند باعث بروز بیماری‌های التهابی شود که بدن را برای ابتلا به سرطان روده بزرگ، مستعدتر می‌کند.

آیا مصرف آسپرین باعث جلوگیری از سرطان روده بزرگ می‌شود؟

آسپرین می‌تواند در برخی از افراد به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک کند. البته مصرف روزانه آسپرین می‌تواند منجر به خون‌ریزی دستگاه گوارش و زخم معده شود. بنابراین در مورد میزان مصرف و نحوه عملکرد این دارو حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

آیا قهوه برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ موثر است؟ 

تحقیقات نشان داده‌است که مصرف 2 الی 3 فنجان قهوه در طول روز‌، می‌تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا 26% کاهش دهد (منبع).

کدام ویتامین‌ها برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ مفید هستند؟ 

ویتامین C و ویتامین D مهم‌ترین ویتامین‌هایی هستند که در پیشگیری از سرطان روده بزرگ، ایفای نقش می‌کنند.

آیا سرطان روده بزرگ قابل درمان است؟ 

سرطان روده بزرگ در مراحل اولیه قابل درمان است و هرچقدر درمان زودتر آغاز شود، شانس موفقیت درمان بالاتر خواهد رفت.

درمان سرطان روده بزرگ چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان لازم برای درمان سرطان روده بزرگ، بستگی به میزان پیشرفت بیماری و روش درمانی دارد. به عنوان مثال، روش شیمی درمانی در مرحله سوم از سرطان روده بزرگ، ممکن است از سه ماه تا دو سال طول بکشد.

آیا درمان سرطان روده بزرگ درد دارد؟

بعد از درمان‌هایی مثل شیمی درمانی و رادیوتراپی، ممکن است بیماران سردرد، دردهای بدنی و ضعف را احساس کنند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر به مدت 4 هفته علائم اولیه سرطان بزرگ ادامه پیدا کرد، به پزشک متخصص گوارش یا پزشک داخلی مراجعه کنید.

آیا همیشه خونریزی در مدفوع نشانه سرطان روده است؟ 

خونریزی در مدفوع یکی از علائم اولیه سرطان روده است. اما گاهی اوقات می‌تواند نشان دهنده بیماری‎های دیگری مثل هموروئید هم باشد. اگر در مدفوع خود خون مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش‌های تکمیلی و بررسی‌های بیشتر روی شما انجام شود.

آیا هموروئید (شقاق) باعث سرطان روده می‌شود؟

همیشه هموروئید نشانه سرطان روده نیست، اما می‌تواند زمینه ساز بروز سرطان روده بشود.

آیا سرطان روده بزرگ بدخیم کشنده است؟ 

متاسفانه در بسیاری از موارد، سرطان روده بزرگ بدخیم به دلیل درگیر شدن سایر اندام‌های بدن، قابل درمان نیست.

آیا ممکن است سرطان روده بزرگ مجدد عود کند؟

گاهی اوقات ممکن است بعد از درمان سرطان کولورکتال، مجدد بیماری عود کند و حتی ممکن است اندام‌های دیگر را هم درگیر کند.

از کجا بفهمیم سرطان روده بزرگ دوباره عود کرده‌است؟

علائمی مانند درد لگنی، کمردرد، درد پشت و از دست رفتن اشتها می‌تواند نشان دهنده برگشت مجدد سرطان روده بزرگ باشد.

چگونه می‌توانیم از عود مجدد سرطان روده بزرگ جلوگیری کنیم؟ 

مهم‌ترین عوامل برای پیشگیری از بازگشت مجدد سرطان روده بزرگ، غربالگری منظم، رعایت رژیم غذایی مناسب، اصلاح سبک زندگی و ترک سیگار و مشروبات الکلی است.

بعد از جراحی سرطان روده بزرگ، باید چه غذاهایی بخورم؟

بعد از جراحی سرطان روده بزرگ، باید از مواد غذایی سبک و کم حجم که دارای هضم آسان هستند، استفاده کنید. سوپ، ژلاتین، آب گوشت و آب مرغ از جمله این غذاها هستند. از مصرف مواد غذایی جامد و جویدنی خودداری کنید.

ساده‌ترین راه برای غربالگری سرطان روده بزرگ چیست؟ 

در حال حاضر کولونوسکوپی، ساده‎ترین و در عین حال بهترین روش برای تشخیص سرطان روده بزرگ است.

ارزان‌ترین روش برای غربالگری سرطان روده بزرگ چیست؟ 

برای تشخیص اولیه سرطان روده بزرگ، می‌توان از آزمایش‌های بالینی مثل آزمایش خون و آزمایش مدفوع استفاده کرد. اما در صورت وجود علائمی مبنی بر سرطان روده بزرگ، لازم است حتما تست‌های تکمیلی انجام شود.

کدام نوع از پولیپ‎های روده، به سرطان روده بزرگ تبدیل می‌شوند؟ 

همه انواع پولیپ‌ها سرطانی نیستند اما ممکن است با گذشت زمان، تبدیل به توده‌های سرطانی بشوند. پولیپ‌های نئوپلاستیک با احتمال بالاتری می‌توانند به سرطان روده تبدیل شوند.

هزینه درمان سرطان روده بزرگ چقدر است؟ 

هزینه درمان سرطان روده بزرگ، به میزان پیشرفت بیماری و نوع درمانی که پزشک برای شما در نظر می‌گیرد، بستگی دارد.

آیا درمان سرطان روده بزرگ، تحت پوشش بیمه است؟

بعضی از شرکت‌های بیمه، بیمه بیماری‌های خاص را برای افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ، ارائه داده‌اند.

آیا داروهای سرطان روده گران است؟ 

متاسفانه درمان سرطان روده بزرگ، یک درمان پر هزینه است. اما مددکاران و موسسات خیریه‌ای هم وجود دارند که در تامین هزینه‌های درمان به بیماران کمک می‌کنند.

چگونه می‌توان  داروهای کمیاب سرطان را پیدا کرد؟

بهترین راه برای پیدا کردن داروهای خاص و کمیاب برای سرطان روده بزرگ، تماس با شماره 190 است.

آیا بعد از درمان سرطان روده بزرگ، می‌توانم عادی غذا بخورم؟

بعد از درمان سرطان روده، لازم است تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید. به عنوان مثال شاید لازم باشد وعده‌های غذایی خود را به دفعات بیشتر و حجم کمتر تقسیم کنید. هم چنین لازم است از مواد غذایی دارای فیبر بالا، طبق توصیه پزشک استفاده کنید.