سرطان روده چه علائمی دارد و چگونه درمان می‌شود؟

سرطان روده به دلیل رشد غیر طبیعی سلول‌ها در دیواره روده بزرگ و در موارد بسیار نادر در دیواره روده کوچک اتفاق می‌افتد. سرطان روده معمولا علائم خاصی ندارد اما نشانه‌هایی مثل وجود خون در مدفوع، اسهال و یبوست به مدت طولانی و دردهای شکمی مزمن می‌توانند علائم هشدار دهنده برای سرطان روده باشند. دلیل بروز سرطان روده هنوز به طور قطع مشخص نیست اما عواملی مثل سابقه ژنتیکی، رژیم غذایی و سبک زندگی می‌تواند روی میزان ابتلا به سرطان روده تاثیرگذار باشد. در صورت تشخیص به موقع، در بسیاری از موارد، سرطان روده با روش‌های جراحی، شیمی درمانی و پرتوتراپی با احتمال موفقیت بالایی قابل درمان است.

سرطان روده چیست؟

سرطان روده چیست؟

سرطان روده، اصطلاحی کلی است که برای سرطان‌هایی به کار می‌رود که معمولا از روده بزرگ (کولون) آغاز می‌شوند. در شروع این بیماری، پولیپ‌هایی به شکل زوائد کوچک در دیواره داخلی روده ایجاد می‌شوند. اگر این پولیپ‌ها به موقع تشخیص داده نشده و درمان مناسب روی آن‌ها صورت نگیرد، به رشد غیر طبیعی خود ادامه می‌دهند و تبدیل به سلول‌های سرطانی می‌شوند که به درون پوشش روده و سپس بخش‌های دیگر بدن نیز انتقال می‌یابند. البته پولیپ‌های روده همیشه بدخیم نیستند و با غربال‌گری به موقع می‌توان از رشد این پولیپ‌ها جلوگیری کرد.

سرطان روده به طور کلی هم برای سرطان روده بزرگ و هم برای سرطان روده کوچک به کار می‌رود. اما میزان شیوع سرطان روده کوچک در مقایسه با سرطان روده بزرگ، بسیار پایین‌تر است.

سرطان روده بزرگ زمانی ایجاد می‌شود که در سطح داخلی روده بزرگ یا در راست روده (رکتوم) سلول‌‌ها به صورت غیر طبیعی رشد کنند و پولیپ‌های روده را تشکیل بدهند. در برخی از افراد، این پولیپ‌ها خوش خیم هستند و ممکن است تبدیل به سلول‌های سرطانی نشوند. در برخی از افراد هم ممکن است مدت‌های طولانی طول بکشد تا پولیپ‌ها سرطانی بشوند. بنابراین، همه پولیپ‌ها نشانه سرطان روده نیستند. اما عدم درمان به موقع آن‌ها می‌تواند منجر به تبدیل شدن آن‌ها به سلول‌های سرطانی شود. آمارها نشان داده‌است که یک نفر از هر 23 مرد و یک نفر از هر 26 خانم، در معرض ابتلا به سرطان روده بزرگ قرار دارد (منبع)

سرطان روده کوچک یک سرطان بسیار نادر است که نرخ ابتلای آن 2.3 از هر 100.000 نفر است (منبع). این سرطان زمانی ایجاد می‌شود که در بافت‌های داخلی روده کوچک، سلول‌های سرطانی بدخیم رشد کنند. از آن‌جایی که روده کوچک، در جذب مواد معدنی و مواد مغذی نقش دارد، رشد این توده‌های سلولی باعث مسدود شدن روده، اختلال در هضم و جذب غذا می‌شود.

سرطان روده چه علائمی دارد؟

سرطان روده چه علائمی دارد؟

اغلب بیماران به ویژه در مراحل ابتدایی بیماری، هیچ علامت خاصی ندارند. اما به مرور که بیماری پیشرفت می‌کند، علائم بیماری به شیوه‌های مختلف در هر فرد ظاهر می‌شود. ممکن است این علائم در هر یک از مراحل سرطان روده، بروز پیدا کند. مهم‌ترین علائمی که در افراد مبتلا به سرطان روده وجود دارد، عبارتند از:

  • بروز اسهال و یبوست به مدت طولانی
  • دردهای مزمن شکمی
  • وجود خون در مدفوع
  • احساس ضعف و خستگی
  • کاهش وزن بدون دلیل
  • کم اشتهایی
  • خون‌ریزی از مقعد
  • کم خونی ناشی از فقر آهن

به دلیل اینکه علائم سرطان روده، ممکن است تا زمان پیشرفت بیماری تا مرحله دوم بروز پیدا نکند، اغلب متخصصان توصیه می‌کنند که اگر سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده یا سابقه شخصی ابتلا به پولیپ روده را دارید، به صورت منظم غربالگری سرطان روده را انجام دهید تا از خطر ابتلا به سرطان روده در امان بمانید.

علائم سرطان روده در کودکان

کودکانی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده را دارند، بیشتر مستعد بیماری هستند و باید بیشتر به آن‌ها توجه کنید. البته لازم نیست برای هر بار شکم درد یا بروز اسهال یا یبوست نگران فرزند خود باشید. اما اگر متوجه علائم زیر در فرزند خود شدید، لازم است آن‌ها را با یک پزشک متخصص در میان بگذارید تا بررسی‌های دقیق تری انجام دهد.

  • کاهش وزن ناگهانی
  • کم اشتهایی
  • سرگیجه
  • شکم درد طولانی
  • احساس وجود توده در شکم
  • تنگی نفس
  • تهوع و استفراغ
  • ضربان قلب نامنظم

مراحل پیشرفت سرطان روده چیست؟

مراحل پیشرفت سرطان روده چیست؟به طور کلی، پیشرفت بیماری براساس میزان رشد و پیشروی سلول‌های سرطانی ارزیابی می‌شود و براساس این ارزیابی، پزشک می‌تواند روند درمان بیمار را برنامه ریزی کند. مراحل پیشرفت بیماری سرطان روده در ادامه به اختصار توضیح داده شده است:

  • مرحله صفر: اولین مرحله سرطان است که سلول‌های سرطانی فقط درون داخلی‌ترین بخش دیواره روده قرار دارند. این مرحله از سرطان روده، معمولا هیچ علامتی ندارد و به نام سرطان در جا (In situ Carcinoma) شناخته می‌شود.
  • مرحله اول: سلول‌های سرطانی فقط محدود به لایه داخلی نیست و در لایه‌های میانی روده هم نفوذ کرده‌است اما هنوز به بخش‌های بیرونی روده سرایت نکرده‌است.
  • مرحله دوم: سلول‌های سرطانی دیواره بیرونی روده را هم درگیر کرده‌است و حتی ممکن است به بافت‌های اطراف روده هم حمله کنند.
  • مرحله سوم: سلول‌های سرطانی، غدد لنفاوی اطراف روده بزرگ را هم درگیر کرده‌است.
  • مرحله چهارم (متاستاز): در این مرحله، سلول‌های سرطانی روده به بخش‌های دیگر بدن مثل کبد، ریه و کلیه‌ها سرایت کرده و آن‌ها را هم درگیر می‌کنند. در اصلاح پزشکی ببه این حالت متاستاز گفته می‌شود.

علت بروز سرطان روده چیست؟

دلیل ایجاد سرطان روده، هنوز به درستی مشخص نیست. اما عواملی وجود دارند که می‌توانند خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش دهند. در ادامه به تعدادی از مهم‌ترین فاکتورهای خطر ابتلا به سرطان روده اشاره می‌شود:

ژنتیک

سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده یا داشتن بعضی از سندرم‌های ارثی مثل سندرم گاردنر می‌تواند احتمال بروز سرطان روده را افزایش دهد. تقریبا 15 تا 30 درصد از مبتلایان به سرطان روده، به ویژه سرطان روده بزرگ، سابقه فامیلی برای ابتلا به سرطان روده داشته‌اند (منبع).

سن بالا

بیشترین میزان ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد بالای 50 سال است. اگرچه در افراد جوان هم ممکن است سرطان روده بروز پیدا کند. در مطالعه‌ای که اخیرا انجام شده‌است، گزارش شده که شش نفر از ده نفری که مبتلا به سرطان روده هستند، بالای 70 سال سن دارند (منبع).

رژیم غذایی

در یک مطالعه مقایسه‌ای که در دهه 1970 انجام شده‎بود، بیان شد که میزان ابتلا به سرطان روده در مردم اسکاتلند که میزان زیادی گوشت قرمز مصرف می‌کنند، در مقایسه با مردم ژاپن و ایتالیا، بیشتر است. با توجه به نتایج آزمایشی که در دانشگاه کمبریج انجام شده‌است، مشخص شده افرادی که گوشت قرمز زیاد (به ویژه گوشت‌های فرآوری شده) و غذاهای دارای فیبر پایین مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان روده هستند (منبع).

کم تحرکی و اضافه وزن

سبک زندگی بدون تحرک و چاقی از جمله عواملی هستند که احتمال بروز سرطان روده را افزایش می‌دهند. چاقی باعث افزایش سطح هورمون‌های انسولین، هورمون‌های رشد و سیتوکین‌های التهابی در خون می‌شود. همه این عوامل به عنوان محرکی برای تکثیر سلول‌های روده و تبدیل شدن آن‌ها به سلول‌های سرطانی عمل می‌کنند. تحقیقات نشان داده‌است افرادی که BMI بالای 30kg/m2 دارند، 30 تا 70 درصد بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به سرطان روده به ویژه سرطان روده بزرگ قرار دارند (منبع)

کمبود ویتامین D

ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که نقش مهمی در متابولیسم بدن دارد. کمبود ویتامین D می‌تواند به صورت بالقوه روی تکثیر و تمایز سلول‌ها  و تبدیل شدن آن‌ها به سلول‌های سرطانی نقش داشته باشد. اطلاعات به دست آمده از مطالعه‌ای که در سال 2022 در ایتالیا انجام شده‌است، نشان می‌دهد که افرادی که ویتامین D بالاتری دارند، کمتر در معرض ابتلا به سرطان‌های مختلف از جمله سرطان روده هستند (منبع). 

بیماری‌های التهابی روده

ابتلا به بیماری‌های روده مثل اولسر کولیت، پولیپ روده یا سایر بیماری‌های التهابی می‌تواند احتمال خطر بروز سرطان روده را افزایش دهد. نتایج تحقیقات نشان داده‌است که افرادی که بیشتر از 20 سال به بیماری‌های التهابی روده مبتلا بوده‌اند، 7.7% بیشتر از افراد سالم به سرطان روده مبتلا می‌شوند (منبع)

مصرف سیگار و الکل

کشیدن سیگار و نوشیدن مشروبات الکلی از عوامل خطری هستند که فرد را در معرض ابتلا به سرطان روده قرار می‌دهند. مواد سرطان زا (کارسینوژن‌ها) که در تنباکو وجود دارند باعث آسیب رسیدن به DNA و ایجاد جهش‌های ژنتیکی در فرد می‌شوند. این جهش‌ها ممکن است در سلول‌های هم اتفاق بیفتد و آن‌ها را تبدیل به سلول سرطانی کند.

قرار گرفتن در معرض پرتوتراپی

اگر فرد قبلا در معرض پرتودرمانی قرار گرفته باشد، احتمال ابتلا به سرطان روده در او افزایش  پیدا می‌کند. البته تعداد افرادی که بعد از اتمام دوره پرتودرمانی به سرطان روده مبتلا شده‌اند، بسیار کم است. بنابراین، اگر برای درمان بیماری خاصی نیاز به پرتوتراپی دارید، بدون نگرانی از ابتلا به سرطان روده، دوره درمان خود را تکمیل کنید.  

سرطان روده چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشکان توصیه می‌کنند افرادی که علائم سرطان روده را بروز داده‌اند و افراد بالای 50 سال که مستعد ابتلا به سرطان روده هستند، به صورت منظم برای تشخیص سرطان روده به پزشک مراجعه کنند. اگرچه وجود علائم سرطان روده، همیشه نشان دهنده ابتلا به سرطان نیست. اما تشخیص زودهنگام سرطان روده، برای درمان موفقیت آمیز آن بسیار حائز اهمیت است. تشخیص و غربالگری سرطان روده در چند مرحله و با توجه به آزمایش‌های

ارزیابی اولیه

زمانی که به یک پزشک متخصص گوارش مراجعه می‌کنید، اولین اقدام پزشک معاینه فیزیکی روده و رکتوم است. پزشک از شما درباره سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده، سابقه مواجهه با پرتودرمانی و مدت زمان بروز علائم، شرح حال می‌گیرد. بعد از انجام بررسی‌های اولیه، پزشک برای انجام آزمایش‌های تشخیصی برنامه ریزی می‌کند.

آزمایش خون

با انجام آزمایش خون و ردیابی آنتی ژن CEA (Carcinoembryonic Antigen) می‌توان اطلاعاتی درباره احتمال ابتلا به سرطان روده را به دست آورد. یکی دیگر از مهم‌ترین پارامترهایی که برای بررسی احتمال وجود سرطان در آزمایش خون مورد بررسی قرار می‌گیرد، آنزیم‌های کبدی است. البته نتایج به دست آمده از آزمایش خون، یک نتیجه اولیه است و تایید سرطان روده، نیاز به آزمایش‌های تخصصی دارد.

آزمایش خون و آزمایش مدفوع

پزشک با آزمایش مدفوع FIT می‌تواند وجود خون در مدفوع را به عنوان یک علامت هشدار دهنده برای سرطان روده تشخیص دهد. آزمایش مدفوع FIT یک آزمایش مقرون به صرفه و با دقت بالا (بیش از 98%) است که با استفاده از یک آنتی بادی اختصاصی برای هموگلوبین انسان، میزان خون موجود در مدفوع را شناسایی می‌کند. اگر مقدار 10 μg Hb/gram از خون در مدفوع مشاهده شود، فرد احتمالا در معرض ابتلا به سرطان روده قرار دارد.

کولونوسکوپی

اگر پزشک متخصص تشخیص بدهد که ممکن است در روده شما پولیپ وجود داشته باشد، از کولونوسکوپی برای تشخیص و هم چنین برداشتن پولیپ استفاده می‌کند. کولونوسکوپی یک آزمایش کم تهاجمی و سریع برای مشاهده دستگاه گوارش است. این آزمایش که تحت بیهوشی انجام می‌گیرد، به پزشک متخصص اجازه می‌دهد که تمام بخش‌های روده را برای پیدا کردن سلول‌های سرطانی مشاهده کند. کولونوسکوپی، هم چنین امکان نمونه برداری (بیوپسی) از سلول‌های سرطانی و حذف توده‌های کوچک (کمتر از 1 سانتی‌متر) را فراهم می‌کند.

بیوپسی (نمونه برداری)

پولیپ یا زواید غیر طبیعی که با کولونوسکوپی خارج شده‌اند، به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال می‌شوند و آزمایش‌های میکروسکوپی تکمیلی برای تشخیص عفونت، تشخیص سلول‌های سرطانی و خوش خیم یا بدخیم بودن آن‌ها انجام می‌شود. پاتولوژیست‌ها براساس این مشاهدات میکروسکوپی می‌توانند جنس پولیپ، اندازه و ساختار آن را بررسی کنند. گاهی اوقات هم ممکن است تست MMR یا MSI (تست‌های مولکولی برای ارزیابی میزان جهش) را انجام دهد تا تغییرات ژنی خاص سلول‌های سرطانی روده را بررسی کند. پزشک متخصص گوارش براساس نتایج بیوپسی می‌تواند داروهای لازم را برای شما تجویز کند.

تصویربرداری با اشعه ایکس

یک روش دقیق برای مشاهده درون روده و تشخیص سرطان روده، استفاده از تنقیه باریم است. در این روش، یک محلول حاوی باریم به داخل رکتوم تنقیه می‌شود. سپس با کمک اشعه ایکس، فضای درون روده به طور کامل مشاهده می‌شود. باریم باعث می‌شود که فضای داخلی روده به رنگ سفید و پولیپ‌ها یا زواید غیر طبیعی موجود در آن، به رنگ تیره نشان داده شوند.

سرطان روده چگونه درمان می‌شود؟

برای درمان سرطان روده، راه حل‌های مختلفی وجود دارد. پزشک متخصص براساس علائمی که نشان می‌دهید، میزان پیشرفت بیماری و وضعیت جسمانی شما را در نظر می‌گیرد و سپس بهترین روش درمان سرطان روده را برای شما انتخاب می‌کند. هر مرحله از این بیماری، به شیوه متفاوتی درمان می‌شود. گاهی ممکن است پزشک متخصص درمان‌های ترکیبی را برای افزایش احتمال بهبودی به کار بگیرد.

جراحی روده 

کولکتومییکی از روش‌های درمانی برای از بین سلول‌های سرطانی روده، جراحی و برداشتن بخش‌هایی از روده است. در مراحل ابتدایی سرطان روده که هنوز بخش‌های دیگر بدن درگیر سرطان نشده‌است، جراحی می‌تواند درمان مناسبی برای کنترل سرطان روده باشد. جراحی روده ممکن است به روش‌های مختلفی انجام شود که عبارتند از:

  • کولیکتومی: در روش کولیکتومی، پزشک متخصص بخش‌هایی از روده را که درگیر سرطان شده‌اند با عمل جراحی از بدن خارج می‌کند. ممکن است کولیکتومی به صورت جزئی (Partial) باشد و فقط بخش‌هایی از روده تحت عمل جراحی قرار بگیرند. اما در مراحل پیشرفته سرطان روده، لازم است کولیکتومی کامل (Total) برای برداشتن روده انجام شود.
  • لاپاراسکوپی: لاپاراسکوپی که به آن جراحی سگمنتال هم گفته می‌شود، یک عمل کم تهاجمی برای برداشتن سلول‌های سرطانی روده است. در این روش، پزشک دو سوراخ کوچک روی شکم ایجاد می‌کند تا بتواند لاپاراسکوپ (لوله بلند مجهز شده به دوربین) را وارد شکم بیمار کند. بعد از مشاهده و تشخیص محل دقیق سلول‌های سرطانی، با استفاده از یک قیچی کوچک که در انتهاب لاپاراسکوپ قرار می‌گیرد، بخش‌های سرطانی روده از بدن خارج می‌شود.
  • کولوستومی: این نوع جراحی معمولا در مراحل پیشرفته سرطان روده استفاده می‌شود. چون پیشرفت سرطان، ممکن است منجر به مسدود شدن مسیر روده شود. در چنین شرایطی، از جراحی جایگذاری استنت (لوله فلزی توخالی) در روده استفاده می‌شود. گاهی ممکن است پزشک متخصص جراحی کولوستومی انحرافی را هم انجام دهد، یعنی بخش بالایی روده که درگیر سرطان نیست، برش داده می‌شود و به پوست شکم متصل می‌شود تا شکافی برای دفع مواد زائد ایجاد شود.

شیمی درمانی

شیمی درمانی

یکی از راه‌ها برای درمان سرطان روده، شیمی درمانی است که در آن داروها به طور مستقیم وارد جریان خون می‌شوند. با توجه به میزان پیشرفت بیماری در شما، پزشک متخصص می‌تواند از دو نوع شیمی درمانی برای شما استفاده کند:

  • شیمی درمانی منطقه‌ای: در این روش، داروها فقط به سلول‌های سرطانی روده شما تزریق می‌شوند و عوارض جانبی داروهای شیمی درمانی کاهش پیدا می‌کند.
  • شیمی درمانی گسترده: در شیمی درمانی گسترده، داروها در تمام بدن گسترش پیدا می‌کنند. استفاده از این روش شیمی درمانی، مانع از گسترش بیماری به بخش‌های دیگر (متاستاز) می‌شود.
  • شیمی درمانی تسکین دهنده: شیمی درمانی تسکین دهنده، برای کاهش درد و علائم بیماری در افرادی که در مرحله پیشرفته سرطان هستند، استفاده می‌شود.

گاهی اوقات ممکن است پزشک متخصص به شما توصیه کند که بعد از جراحی برداشتن روده، شیمی درمانی انجام دهید. شیمی درمانی بعد از جراحی به منظور کاهش عود مجدد بیماری انجام می‌شود.

پرتودرمانی (رادیوتراپی)

پرتودرمانی

پرتوتراپی یا پرتودرمانی که به آن رادیوتراپی هم گفته می‌شود، یک روش موثر برای درمان سرطان روده است که در آن از پرتوهای اشعه ایکس برای از بین بردن سلول‌های سرطانی روده استفاده می‌شود. گاهی اوقات ممکن است پزشک از این شیوه درمانی به تنهایی استفاده کند. اما گاهی ممکن است با توجه به شرایط شما، این درمان به صورت ترکیبی با شیمی درمانی یا جراحی برای مقابله با سرطان روده به کار گرفته شود.

درمان هدفمند سرطان روده 

درمان هدفمند سرطان روده

ایمنوتراپی با آنتی بادی‌های مونوکلونال جدیدترین روش درمانی برای مقابله با سرطان روده است. آنتی بادی‌های مونوکلونال، پروتئین‌های اختصاصی هستند که به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند تا بتوانند سلول‌های سرطانی را تشخیص دهند و آن‌ها را از بین ببرند. آنتی‌ بادی‌های مونوکلونال برای درمان سرطان روده به صورت اختصاصی برای شناسایی و از بین بردن سلول‌های سرطان روده در آزمایشگاه مهندسی پروتئین ساخته می‌شوند. در مطالعه‌ای که در سال 2018 در ایران انجام شده‌است، از آنتی بادی‌های مونوکلونال به عنوان یک درمان ترکیبی با شیمی درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان روده در مرحله دو و سه استفاده شده‌است. برای اثبات قطعی موثر بودن آنتی بادی مونوکلونال برای درمان سرطان روده، به تحقیقات بیشتری نیاز است (منبع).

چگونه می‌توان از بروز سرطان روده جلوگیری کرد؟

پیشگیری از بروز سرطان روده، ارتباط مستقیمی با تغییر در سبک زندگی دارد. رعایت توصیه‌هایی که در این بخش به آن‌ها اشاره شده‌است، می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده کمک کند.

هر روز ورزش کنید

لازم نیست برای حفظ سلامت روده، حتما ورزش‌های سنگین و طولانی انجام دهید. فقط سعی کنید سبک زندگی‌تان را از بی‌تحرکی دور کنید. با انجام چند حرکت ساده یوگا، انجام حرکات کششی و پیاده روی روزانه می‌توانید خطر ابتلا به سرطان روده را به میزان زیادی کاهش دهید. ورزش و پیاده روی می‌تواند به کاهش وزن هم کمک کند و از ابتلا به چاقی و اضافه وزن که خود می‌تواند یک عامل خطر برای سرطان روده باشد، پیشگیری کند.

رژیم غذایی مناسب را رعایت کنید

اصلاح رژیم غذایی می‌تواند نقش موثری در پیشگیری از ابتلا به سرطان روده داشته باشد. مصرف شیر و لبنیات کم چرب می‌تواند خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش دهد. مصرف میوه‌هایی مثل سیب، انواع توت، انبه، گلابی و پرتقال به خاطر فیبر بالایی که دارند می‌تواند به افزایش فعالیت روده و کاهش خطر ابتلا به سرطان روده کمک کند. مصرف سبزیجات و غلات هم عامل مهمی است که می‌تواند سلامت روده شما را تامین کند.

از مصرف غذاهای فرآوری شده خودداری کنید

مرکز تحقیقات سرطان امریکا بیان کرده‌است که ارتباط مستقیمی بین ابتلا به سرطان روده و مصرف گوشت قرمز به ویژه گوشت‎های فرآوری شده وجود دارد. بنابراین، سعی کنید تا جایی که می‌توانید مصرف گوشت قرمز را محدود کنید. (منبع)

چکاپ منظم را جدی بگیرید

افراد  بالای 50 سال یا افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده را دارند، لازم است طبق دستور پزشک به صورت منظم کولونوسکوپی انجام دهند تا با تشخیص به موقع زواید غیر طبیعی روده، از تبدیل شدن آن‌ها به سلول‌های سرطانی جلوگیری شود.

بدن را هیدراته نگه دارید

خودتان را عادت بدهید که روزانه حداقل 6 تا 8 لیوان آب بنوشید. نوشیدن آب به میزان کافی، هم به حفظ سلامت و شادابی شما کمک می‌کند، هم باعث کاهش وزن می‌شود و هم خطر ابتلا به سرطان روده را به میزان زیادی کاهش می‌دهد.

طول عمر بیماران مبتلا به سرطان روده چقدر است؟

اگر سرطان فقط در محل سلول‌های روده باقی مانده باشد، نرخ بهبودی بیمار حدودا 90% است. اگر سرطان به بافت‌های اطراف روده و به خصوص بافت‌های لنفی اطراف روده سرایت کرده باشد، نرخ بهبودی بیمار تا 74% کاهش می‌یابد. زمانی که سلول‌های سرطانی روده متاستاز می‌دهند و بخش‌های دیگر بدن را هم درگیر می‌کنند، احتمال درمان و بهبودی بیمار فقط 17% خواهد بود (منبع).

نتیجه گیری

سرطان روده، دومین سرطان رایج در بین زنان و مردان بزرگسال است. اگر سرطان روده به موقع تشخیص داده شود، به میزان قابل توجهی قابل درمان است. آمارها نشان داده‌است که در سال 2023، بیش از 130000 نفر از مبتلایان به سرطان روده در امریکا، توانسته‌اند به بیماری خود غلبه کنند (منبع). خوشبختانه، با ابداع روش‌های جدید درمانی و به کارگیری ابزارها و تکنیک‌های پیشرفته‌تر برای تشخیص زودهنگام سرطان روده، احتمال درمان موفقیت آمیز این بیماری روز به روز در حال افزایش است.

سوالات متداول

آیا سرطان روده بزرگ خطرناک‌تر از سرطان روده کوچک است؟

سرطان روده بزرگ می‌تواند خطرناک‌تر از سرطان روده کوچک باشد، زیرا احتمال ابتلا به آن بیشتر است. اما میزان موفقیت در درمان بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ نسبت به سرطان روده کوچک بیشتر است.

تشخیص به موقع چه تاثیری روی درمان بیماران مبتلا به سرطان دارد؟ 

پزشکان معتقدند تشخیص به موقع سرطان روده، می‌تواند طول عمر بیماران مبتلا به سرطان را 5 سال افزایش دهد.

آیا درمان سرطان روده درد دارد؟ 

درمان سرطان روده با شیمی درمانی و پرتودرمانی ممکن است منجر به بدن درد و ضعف در بیمار شود.

آیا ممکن است سرطان روده عود کند؟

بله. اگر بعد از درمان سرطان روده، غربالگری‌های منظم انجام نشود، احتمال بازگشت مجدد سرطان روده وجود دارد.

چه زمانی می‌توان گفت سرطان روده درمان شده‌است؟

اگر تا 5 سال بعد از درمان سرطان روده، دوباره بیماری عود نکند، می‌توان گفت که سرطان روده درمان شده‌است.

شیوع سرطان روده در زنان بیشتر است یا در مردان؟

به طور کلی، مردان بیشتر از زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان روده قرار دارند، اما ابتلا به سرطان در بین خانم‌ها اندکی بیشتر از آقایان است. (منبع)

آیا سرطان روده ارثی است؟ 

احتمال ابتلا به سرطان روده در افرادی که سابقه فامیلی برای سرطان روده دارند، بیشتر است.

برای پیشگیری از سرطان روده، چقدر فیبر باید مصرف کنیم؟ 

مصرف روزانه حداقل 25 گرم فیبر می‌تواند خطر ابتلا به سرطان روده را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

چه زمانی اسهال و یبوست می‌توانند نشانه سرطان روده باشند؟ 

اگر این تغییرات در وضعیت اجابت مزاج، بیش از یک هفته طول بکشد، لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید.

مبتلایان به سرطان روده، باید چه چیزهایی بخورند؟

مصرف شیر کم چرب، ماست، میوه، آجیل، شیر برنج، شیر بادام، گوشت مرغ، تخم مرغ کاملا پخته شده برای مبتلایان به سرطان روده مناسب است.

آیا مصرف ویتامین‌ها در جلوگیری از ابتلا به سرطان روده نقش دارد؟ 

مصرف ویتامین‌ها به ویژه ویتامین‌ D می‌تواند در کاهش ابتلا به سرطان روده، نقش موثری را ایفا کند.

مصرف چه غذایی برای سرطان روده مضر است؟ 

اگر در طول دوره درمان برای سرطان روده هستید، بهتر است مصرف کربوهیدرات‌ها و غذاهای سرخ شده و چرب را محدود کنید.

هزینه درمان سرطان روده چقدر است؟ 

 هزینه درمان سرطان روده به میزان پیشرفت بیماری و نوع روش درمانی بستگی دارد.

آیا داروهای سرطان روده گران است؟ 

متاسفانه درمان سرطان روده، پرهزینه است. اما مددکاران و سازمان‌های خیریه‌ای وجود دارند که می‌توانند در تامین هزینه‌های دارو برای درمان سرطان روده کمک کنند.

آیا درمان سرطان روده، تحت پوشش بیمه است؟ 

بعضی از شرکت‌های بیمه، امکان برخورداری از خدمات بیمه بیماری‌های خاص را برای مبتلایان به سرطان روده فراهم کرده‌اند.

چگونه می‌توانم داروهای خاص و کمیاب سرطان روده را تهیه کنم؟ 

برای پیدا کردن داروهای کمیاب سرطان روده، بهترین راه تماس با شماره 190 است.

درمان سرطان روده چقدر طول می‌کشد؟ 

با توجه به میزان پیشرفت بیماری و وضعیت جسمی بیمار، درمان سرطان روده ممکن است از چند هفته تا دو سال طول بکشد.

آیا بعد از درمان سرطان روده باز هم نیاز به دارو و چکاپ دارم؟ 

بعد از درمان سرطان روده، چکاپ منظم و غربالگری دوره‌ای نقش مهمی در پیشگیری از عود مجدد بیماری دارد. گاهی ممکن است پزشک برای شما مصرف داروهای خاصی را تجویز کند.

بعد از درمان سرطان روده، می‌توانم عادی غذا بخورم؟ 

بعد از درمان سرطان روده، لازم است رژیم غذایی مناسب را رعایت کنید تا از عود مجدد بیماری جلوگیری کنید. به عنوان مثال، مصرف غذاهای دارای فیبر بالا و کاهش مصرف گوشت قرمز به ویژه گوشت‌های فرآوری شده، توصیه می‌گردد.